Boala dintilor frumosi
Iti sangereaza gingiile ? Ai o respiratie urat mirositoare? Mancarea nu mai are acelasi gust ca altadata? Te afli exact la marginea prapastiei..
Boala parodontala (cunoscuta si ca boala dintilor frumosi) este o afectiune cauzata de flora microbiana din cavitatea orala, care afecteaza structurile ce mentin dintele . Desi in aparenta totul arata bine, fundatia este grav afectata.
Statisticile arata ca aproximativ 60 % din pacientii de peste 20 de ani sufera de aceasta boala. Principalul suspect ramane spalatul necorespunzator pe dinti.
- Etapele bolii
Prima faza a bolii este gingivita, manifestata prin sangerarea provocata de periaj sau masticatie . Culoarea gingiei devine imediat rosie-violacee. Iar treptat gingia “se retrage” , radacinile dintilor devin vizibile, iar dintii devin mobili.
Boala evolueaza rapid din cauza tartrului, fumatului, cariilor dentare netratate, dar si a anumitor boli generale ( cum ar fi diabetul zaharat).
- Tratament
In cadrul tratamentului este important sa avem o igiena orodentara riguroasa, sa facem detartraje periodice, si sa reducem sau chiar sa abandonam fumatul.
Medicul stomatolog va aplica local antibiotice si antiinflamatorii. De asemenea, poate opta si pentru un tratament cu antibiotic administrat pe cale orala. Ar putea fi nevoie si de anumite interventii chirurgicale, fapt evaluat in functie de caz (chiuretajul parodontal sau operatiile cu lambou). Nu va faceti griji insa, medicina a evoluat suficient pentru ca acestea sa nu fie un cosmar, iar tu sa te simti confortabil cat mai repede cu putinta.