Sectiunea de Noutati

Dintii de ce n-ar avea dieta lor?

Dintii de ce n-ar avea dieta lor?

Cu totii ne-am obisnuit deja cu ideea (sau, ma rog, incercam sa o facem) ca fara sa fim atenti la ce mancam nu putem avea un stil de viata sanatos si armonios. Stiu, dieta suna a restrictii, dar si rezultatele sunt pe masura. Noi ne-am gandit ca si dintisorilor le-ar trebui o dieta “’personalizata”. De ce sa cheltui bani si sa petreci mult timp pentru a repara diverse probleme dentare ? Nu e mai simplu sa stii cum sa eviti aparitia lor?

O dentitie cu probleme are in principal 3 mari factori determinanti: bagajul genetic, igiena orala si dieta alimentara.
Bagajul genetic – il mostenim, dar depinde cum e “modelat” de fiecare in parte, tinand cont chiar de urmatorii factori determinanti.
Igiena orala – lucrurile sunt aici foarte simple. Spala-te pe dinti macar o data pe zi. Foloseste cu incredere si ata dentara.
Dieta dintisorilor – Exista alimente sanatoase, cu rol in curatire, cat si unele ce cresc rezistenta dintilor in fata atacului acid. Trebuie doar sa le evitam cat se poate pe cele care ne creeaza probleme.
In cazul alimentelor nesanatoase, e bine sa stii de ce intra in aceasta categorie. Practic, bacteriile din cavitatea bucala se hranesc cu alimentele consumate de noi . Preferatele lor sunt cele care se descompun in zaharuri, rezultatul procesului fiind acizii care ataca smaltul.

Alimente benefice:

• fructele si legumele prospete ca ananasul, ghimbirul, ceapa, merele, morcovii, telina, varza, perele si gutuile, toate bogate in celuloza asa numita periuta naturala
• branza tare si laptele, bogat in fosfati ce neutralizeaza atacul alimentelor acide, cat si in calciu si vitamina D, ce ajuta la intarirea smaltului si absorbtia lui
• nucile, atat de simplu de procurat si foarte sanatoase, care stimuleaza activitatea fosfatilor si ofera rezistenta dintilor prin calciu si magneziu ( sfat: 8 nuci pe zi dupa masa sunt declarate a mentine sanatatea arterelor, inimii, si chiar previn atacul vascular cerebral)
• alimente bogate in vitamina C ( ATENTIE, NU CITRICE): kiwi, busuioc, cartofi dulci, patrunjel ; ajuta la producerea de colagen, ce mentine sanatatea gingiilor
( sfat: frecati dintii cu un amestec de suc de lamaie si un varf de lingura de bicarbonat)
• Guma de mestecat fara zahar ( ajuta prin determinarea unei salivatii mari care creste nivelui PH-ului neutralizand acizii).

Alimente problematice:
• fructele de padure, vinul rosu, sosul de soia, cafeaua si ceaiul – duc la ingalbenirea dintilor
• carbohidratii au cel mai daunator rol prin componenta lor ; Enumeram aici: faina alba, bomboane , caramele, produse de patiserie sau orice combinatie de fainoase cu zahar. Acestea sunt practic bogate in zaharuri, lipicioase, si determina atat scaderea foarte mare a PH-ului, cat si cresterea timpului de actiune al acestuia pe dinti, cau un acid, prin stagnarea durabila in cavitatea bucala.
• alimentele fermentate ca: muraturile, iaurtul, vinul , citricele si bauturile carbogazoase, ce scad considerabil PH-ul

PH scazut = CARIE

× Cu ce va putem ajuta?