Intrebari Frecvente

1. Cand trebuie sa ma prezint la medicul stomatolog?

Recomandam o consultatie la 6 luni sau de cate ori apare o problema precum:

  • – durere
  • – inflamatie
  • – abces
  • – carii
  • – tartru
  • – respiratie urat mirositoare

2. Cum ma protejez?

Puteti face o programare la clinica noastra apeland numerele de telefon: 0336 883 340 sau
0746 114 739

3. Se pot face interventii stomatologice la femeia insarcinata?

Pentru procedurile de rutina se recomanda se recomanda trimestrul al doilea de sarcina, iar pentru interventiile chirurgicale se recomanda efectuarea lor dupa nastere.

4. Cum ma afecteaza radiografiile dentare pe timp de sarcina?

Noi nu recomandam radiografiile decat in cazurile absolut necesare. In general, radiografiile si tratamentele ar trebui amanate pana dupa nastere. In principiu, in timpul radiografiei sortul cu plumb protejeaza atat fatul cat si pe dumneavoastra.

5. Cui ma pot adresa in caz de urgenta?

In caz de urgenta ne puteti contacta la numerele indicate. Pacientii sunt primiti in general, in aceeasi zi ptr consultatii.

6. Ce presupune o devitalizare (scoaterea nervului) ?

Atunci cand din cauza unor carii sau a unor accidente pulpa dintelui se infecteaza, pentru a preveni extinderea infectiei sau extractia dintelui, este important sa se faca extragerea nervului si obturatia de canal.

7. Ma doare?

Aceste interventii se efectueaza cu anestezie locala si ar trebui sa nu simti nicio durere.

8. Care sunt recomandarile postoperatorii?

Daca ati suferit o intervenit chirurgicala (rezectie apicala, inserare implant, extractie dinte inclus) va recomandam :

  • – sa respectati medicatia prescrisa ;
  • – sa folositi comprese reci in zona interventiei ;
  • – sa aveti o igiena corespunzatoare (periaj peste firele de sutura incepand din a doua zi) ;
  • – sa nu consumati alimente sau lichide fierbinti dupa interventie ;
  • – dupa 7 zile sa va prezentati la medic pentru indepartarea firelor de sutura.

9. Sunt bune fructele pentru igiena orala?

Fructele si legumele ajuta la curatarea dintilor si gingiilor datorita faptului ca sunt alimentele dure si bogate in fibre.

Alimentele moi si lipicioase se acumuleaza in santurile de pe suprafata ocluzala si intre dinti si determina aparitia placii bacteriene. Consumul de alimente si bauturi care contin zaharuri sau amidon hranesc bacteriile din placa bacteriana, care  produc acizi. Acestia ataca dintii timp de cel putin 20 de minute.

Recomandarea noastra este sa limitati consumul gustarilor dintre mese si al bauturilor dulci sau sa alegeti alimente hranitoare ca branza, legumele crude, iaurtul simplu sau fructele, care ajuta la igiena orala, pentru a impiedica deteriorarea completa a smaltului.

10. Ce anume cauzeaza sensibilitatea dintilor?

Dinti pot fi / deveni sensibili din cauza mai multor factori. La nivelul dentinei se inregistreaza durerea, iar dentina poate fi expusa datorita:

  • – fracturarii sau fisurarii dintilor
  • – traumei ocluzale cauzate de bruxism (scrasnirea dintilor)
  • – retractiei gingivale cauzate de boala parodontala

11. Ce este de fapt procedeul de albire dentara ? Este sigur?

Tratamentul de albire a dintilor folosit in ziua de azi este unul foarte sigur si reprezinta o metoda de a va desavarsi cu adevarat zambetul.
Procedeul consta in folosirea unui gel special cu peroxid care permite oxigenului sa penetreze smaltul dintilor dumneavoastra, curatand petele. Aplicat corect de un specialist face ca structura smaltului sa nu fie afectata, iar eventualul efect secundar cel mai comun este o sensibilitate temporara a dintilor care poate fi combatut prin folosirea acasa de catre pacient unei paste de dinti desensibilizante iar in cabinetul stomatologic de tratamentul desensibilizant efectuat la sfarsitul sedintei de albire.

12. Daca imi lipsesc unul sau mai multi dinti, care sunt optiunile mele?

Pacientii cu astfel de probleme au o serie de optiuni pentru tratarea edentatiilor.

Puntile dentare, protezele si implanturile dentare sunt astfel de solutii, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Totusi, practica dentara moderna recomanda implantul dentar ca solutie optima in tratarea edentatiilor datorita comportarii mecanice si indeplinirii functiei estetice asemanatoare cu cele ale dintelui natural.De cate ori este posibil este bine ca prima intentie terapeutica in astfel de cazuri sa fie montarea unui aparat ortodontic care sa inchida spatiile si sa alinieze dintii restanti restabilind astfel si curbura normala arcadelor dentare dar si o muscatura cat mai aproape de ideal.
Pierderea dintilor duce la retragerea osoasa, probleme de igiena, dificultati in vorbire si in masticatie etc.. De aceea recomandam pacientilor cu astfel de probleme sa acceseze cat mai repede ( maxim 6 luni de la extractie ) un tratament adecvat, deoarece interventiile restaurative moderne va pot oferi o muscatura puternica si un zambet frumos.

13. Ce sunt implanturile dentare ?

Implanturile sunt niste cilindri din titan care sunt plasati in creasta osoasa, care odata plasati se vor integra in creasta pacientului prin procesul cunoscut sub numele de osteointegrare.

Acesta este un proces foarte asemanator cu cel care se produce atunci cand un os rupt se vindeca.- In acest caz membrul este sustinut de gips pentru a evita ca osul sa se deplaseze.In cazul implantului dentar este folosit un surub de acoperire care stabilizeaza implantul in os. Deci , implantul dentar inlocuieste doar radacina dintelui urmand ca peste el sa se ataseze un bont (echivalentul unei coroane dentare preparate) si apoi o coroana ( ceramica , metalo-ceramica sau din zirconiu ).

14. Sunt un candidat bun pentru implant dentar?

Exista persoane care desi isi doresc sa opteze pentru inserarea unuia sau mai multor implanturi, nu pot beneficia de acest tratament.Este cazul persoanelor care au suferit un infarct miocardic recent sau care prezinta osteoporoza.

O contraindicatie locala de data aceasta ar fi  o rezorbtie osoasa ce nu permite aditia osoasa (lipsa masiva de structura osoasa) sau bruxismul, adica strangera cu o forta foarte mare a arcadelor dentare sau scrasnitul din dinti cum e cunoscut popular, duce la administrarea de forte disproportionate asupra implantului, ce face imposibila reusita sa .

De asemenea, fumatorii inraiti sunt sfatuiti sa renunte la fumat sau macar sa reduca foarte mult numarul de tigari fumate pe zi, petru ca  s-a constatat clinic ca pacientii ce au continuat sa fumeze dupa introducerea implantului , au scurtat semnificativ durata „de viata” a acestuia deoarece fumatul ,prin fenomenul de constrictie al vaselor pe care il produce priveaza osul si celelalte tesuturi orale de nutrientii necesari pentru vindecare si osteointegrare a implantului.

× Cu ce va putem ajuta?